Η Nexans κερδίζει τη σύμβαση-ρεκόρ για το έργο EuroAsia Interconnector

19 Ιουλ 2023
Nexans wins record-breaking contract for the EuroAsia Interconnector

Σε μια ιστορική πρωτιά, η Nexans, ο παγκόσμιος ηγέτης στον σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων καλωδίων και υπηρεσιών, ανέλαβε τη μεγάλη σύμβαση αξίας 1,43 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τμήμα του EuroAsia Interconnector που συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο. Ως κρίσιμο μέρος του ευρύτερου έργου για τη σύνδεση των δικτύων Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) 525 kV θα είναι ο μεγαλύτερος και βαθύτερος διασυνδετήριος αγωγός στον κόσμο με διπολικό καλώδιο μήκους 2×900 χλμ. και θα ποντιστεί στον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθος άνω των 3.000 μέτρων. Τα υποθαλάσσια καλώδια εμποτισμένης μάζας ψηλής τάσης (HVDC Mass Impregnated) θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της Nexans στο Halden (Νορβηγία) και στο Futtsu (Ιαπωνία) και θα εγκατασταθούν από τα υπερσύγχρονα πλοία τοποθέτησης καλωδίων Nexans Aurora και Nexans Skagerrak.

Ο διασυνδετήριος αγωγός EuroAsia Interconnector θα μεταφέρει έως και 1.000 MW μεταξύ των τριών κρατών με δυνατότητα αύξησης σε 2.000 MW, που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών, και θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ο πρώτος πόλος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028 και ο δεύτερος πόλος το 2029.

“ Αυτό το έργο-ρεκόρ αποδεικνύει την ικανότητά μας να καινοτομούμε και να διευρύνουμε τα όρια της μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για να ανταποκριθούμε σε μια συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία προς μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Η παγκόσμια στρατηγική της Nexans για την ηλεκτροδότηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του κόσμου προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε επιλεγεί για να υλοποιήσουμε τον EuroAsia Interconnector ”

Christopher Guérin

Διευθύνων Σύμβουλος της Nexans

Ο διασυνδετήριος αγωγός έχει χαρακτηριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα επιτρέψει στο έργο να επωφεληθεί από την επιτάχυνση του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, το χαμηλότερο διοικητικό κόστος και τη συμμετοχή του κοινού. Για να χαρακτηριστεί ως PCI, ένα έργο πρέπει επίσης να συμβάλλει στους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου, μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα διαμοιράζεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και πηγές απαλλαγμένες από τις εκπομπές άνθρακα.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας υποστηρίζει τις τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις του έργου,  εξασφαλίζοντας την επιτυχή υλοποίησή του.

“ Είμαστε υπερήφανοι που μετά από 12 χρόνια σκληρής δουλειάς, η μεγαλύτερη και βαθύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας HVDC στον κόσμο που θα κατασκευαστεί από τη Nexans θα βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, τερματίζοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά και του Ισραήλ. Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας είναι ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος PCI 3.10 που τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και του Ισραήλ, δημιουργεί ασφάλεια εφοδιασμού, μειώνει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και επιτυγχάνει τους στόχους της «Πράσινης Συμφωνίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ”

Nasos Ktorides

Διευθύνων Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector

Τα μέρη αναμένουν την επίσημη έγκριση των ελληνικών και κυπριακών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας για να παρέμβουν εν ευθέτω χρόνω.

Η Nexans διευρύνει τα όρια της στρατηγικής της και συνεχίζει να επεκτείνεται σε νέες και σημαντικές αγορές. Παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες αναθέσεις στη Nexans που περιλαμβάνουν τη συμφωνία πλαισίου 2GW με την TenneT με την πρωτοποριακή τεχνολογία υπεράκτιων καλωδίων 525 kV και τον Celtic Interconnector που συνδέει τη Γαλλία με την Ιρλανδία. Ο Όμιλος πρωτοστατεί στη σύνδεση των περιοχών του κόσμου με το υψηλότερο δυναμικό ανανεώσιμης ενέργειας με τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Από την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας έως τη διανομή και τη χρήση, οι λύσεις της Nexans καλύπτουν την πλήρη αλυσίδα αξίας της ηλεκτροδότησης για τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του κόσμου και τη διασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις γωνιές του κόσμου με ασφάλεια, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

Η επαφή σας

Press Relations

Corporate Communications

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θέματα για τα οποία θέλετε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες:

Απαιτούμενα πεδία*

Ελέγξτε την καταχώρισή σας και δοκιμάστε ξανά.

Μια διεύθυνση email πρέπει να περιέχει ένα @

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ή / και στη χρήση τους για άμεσο μάρκετινγκ ή εμπορικούς σκοπούς

Ευχαριστούμε!

Ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα.

Σφάλμα

Παρουσιάστηκε σφάλμα. Παρακαλούμε προσπαθήστε ξανά.

Κλείσιμο