Industry 1, 2, 3, 4... και 5.0

Η Nexans ευθυγραμμίζει τα δεδομένα της με τις επιχειρηματικές λειτουργίες

Μια αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, απομακρύνονται από την οικονομία χωρίς εργοστάσια - το κυρίαρχο μοντέλο των τελευταίων τριάντα ετών - για να ανακαλύψουν εκ νέου τα πλεονεκτήματα της εγχώριας παραγωγής. Η αλλαγή αυτή δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της ανάπτυξης μονάδων νέας γενιάς, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις νέες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το Local for local ήταν πάντα το σύνθημα της Nexans, η οποία αξιοποιεί αυτή την ευκαιρία για να κάνει ένα νέο βήμα για την ανάπτυξή της. Με την ενσωμάτωση του αυστηρού της μοντέλου διαχείρισης στη διεθνή βάση παραγωγής της, η εταιρεία θα επιτύχει το industry 4.0 μέχρι το 2025.

Όταν μιλάμε για την ψηφιακή επανάσταση, έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε πρώτα την πληθώρα των πληροφοριών που κατακλύζουν τη ζωή μας, κάθε μέρα κάθε εβδομάδα, ανακοινώνοντας ένα νέο επαναστατικό smartphone, έναν νέο πολυκόφτη ή τις τελευταίες εκπληκτικές ανακαλύψεις της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Πρόκειται για ένα θέμα που μόλις πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο στον επιχειρηματικό κόσμο, με την έντονη συζήτηση γύρω από τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την ταχεία αυτοματοποίηση που αναμένεται σε πολλούς τομείς, από τον προγραμματισμό έως τη λογιστική, την ιατρική και τη νομική. 

Παραδόξως, η βιομηχανία έχει προσελκύσει πολύ λιγότερο ενδιαφέρον ως θέμα συζήτησης. Κι όμως, είναι ένα θέμα καίριας σημασίας, όχι μόνο όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, την καινοτομία και τη δημιουργία αξίας, αλλά και όσον αφορά την κυριαρχία. Η πανδημία της Covid-19 αποτέλεσε ένα κάλεσμα αφύπνισης για τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες συνειδητοποίησαν το μέγεθος της οικονομικής και στρατηγικής εξάρτησής τους, υπό το φως των εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα εργοστάσια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή των οικονομιών μας στη νέα τεχνολογική τάξη.

Πώς η βιομηχανία επανεφευρίσκει τον εαυτό της με το industry 4.0

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι αλλαγές στα εργαστήρια συνδέονταν πάντα με τις τεχνολογικές ανακαλύψεις, συνεχίζοντας έναν κύκλο που ξεκίνησε με δύο βιομηχανικές επαναστάσεις. Την ατμομηχανή και τα πρώτα εργοστάσια ακολούθησε η άφιξη του ηλεκτρισμού, των εργαλειομηχανών και της μαζικής παραγωγής, και στη συνέχεια - στη δεκαετία του 1950 - η ηλεκτρονική, η αυτοματοποίηση μέσω του προγραμματισμού, τα μηχανήματα αριθμητικού ελέγχου, τα βιομηχανικά ρομπότ και τα πρώτα πακέτα λογισμικού εποπτείας.

Η τέταρτη επανάσταση, η οποία εκτυλίσσεται σήμερα, συνεχίζει άμεσα τη συνεχόμενη διαδικασία της μηχανοργάνωσης, ενώ την οδηγεί σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία μιας νέας ενεργειακής βάσης, η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα που τροφοδότησαν τις τρεις προηγούμενες επαναστάσεις. Το δεύτερο βήμα είναι η μεγιστοποίηση της χρήσης ενός βασικού νέου πόρου - των εταιρικών δεδομένων - με την αξιοποίηση ενός ισχυρού μίγματος υψηλής τεχνολογίας που έχει πλέον ωριμάσει: υποδομές πολύ υψηλών ταχυτήτων (οπτικές ίνες για σταθερές συνδέσεις και 5G για κινητά), σε συνδυασμό με τη φιλοξενία δεδομένων και τη μαζική επεξεργασία (Cloud, Big Data, AI), την αποκεντρωμένη νοημοσύνη και τα έξυπνα αντικείμενα (IoT) και τις νέες μορφές αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής (μικτή πραγματικότητα, ψηφιακή αδελφοποίηση, εικονική αναπαράσταση (avatar)).

Αυτή η χιονοστιβάδα καινοτομιών ανοίγει το δρόμο για την πλήρη επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε όλες τις διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή. Για πολλές βιομηχανίες, αυτό αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία ήταν η πρώτη που παρουσίασε ένα σχέδιο Industry 4.0 το 2011, με στόχο τη διατήρηση της αριστείας της βιομηχανικής της βάσης. Επιδιώκοντας τον ίδιο στόχο, η Κίνα επενδύει σε εργοστάσια υψηλής προστιθέμενης αξίας προκειμένου να διατηρήσει τη βιομηχανική της ισχύ και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η Γαλλία υιοθέτησε παρόμοια στρατηγική το 2015, με τη Συμμαχία για τη Βιομηχανία του Μέλλοντος, μια ένωση 32.000 εταιρειών που συναντώνται κάθε χρόνο στην έκθεση Global Industry. Φέτος, η Nexans βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διεκδικώντας δύο βραβεία Golden Tech στις κατηγορίες Designer και Maker στην εκδήλωση του 2023 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Λυών.

Nexans 4.0 καθ' οδόν προς το 2025

Αυτοί οι στόχοι αποτελούν μέρος μιας νέας δέσμευσης που αφορά όλους στη Nexans. Ο Όμιλος κινείται προς την κατεύθυνση της παγκόσμιας ψηφιακής ολοκλήρωσης όλων των τομέων της εταιρείας και του οικοσυστήματός της, προκειμένου να απλοποιήσει τις διαδικασίες, να βελτιώσει την απόδοση και την ανταπόκριση, να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ασφάλεια, να περιορίσει τις περιττές λειτουργίες, καθώς και να προβλέψει και να προγραμματίσει γεγονότα (προληπτική συντήρηση, διαχείριση αποθεμάτων, ικανοποίηση πελατών κ.λπ.).

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γαλλικές επιχειρήσεις, το 98% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι έχει ήδη σχεδιάσει ή αναπτύξει πρωτοβουλίες σχετικά με το Industry 4.0 (7η έκδοση του Βαρόμετρου Wavestone για το Industry 4.0 που διεξήχθη σε συνεργασία με την Bpifrance και τη France Industrie). Τα κύρια κίνητρα που αναφέρονται είναι η βιομηχανική απόδοση (για το 30% των ερωτηθέντων) και ο έλεγχος των δεδομένων (27%). Σημειώνεται ότι ο οικολογικός αντίκτυπος και η ενεργειακή απόδοση ήταν στην τρίτη θέση φέτος (15%).

Ο Όμιλος Nexans έκανε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή στα τέλη του 2020, όταν συνεργάστηκε με τη Schneider Electric, μια εταιρεία με αποδεδειγμένη εμπειρία στον μετασχηματισμό της δικής της βιομηχανικής βάσης. Η διαδικασία που ξεκίνησε η Schneider Electric δίνει έμφαση στην αξιοπιστία, την παραγωγικότητα, τη βελτίωση της διαθεσιμότητας μέσω της προληπτικής συντήρησης, την ενεργειακή απόδοση και την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Το πρώτο βήμα της εταιρικής σχέσης περιλάμβανε σημαντικές επενδύσεις σε πιλοτικές εγκαταστάσεις στο Autun της Γαλλίας και στο Grimsås της Σουηδίας. Η διαδικασία θα εφαρμοστεί σε οκτώ ακόμη εγκαταστάσεις μέχρι το τέλος του 2023, με στόχο την αναβάθμιση και των 45 εργοστασίων του Ομίλου σε τέσσερις ηπείρους μέχρι τα τέλη του 2025, με ρυθμό 12 έως 15 εγκαταστάσεων κάθε χρόνο.

Αυτές οι θεμελιώδεις αλλαγές περιλαμβάνουν την κινητοποίηση των δεδομένων του Ομίλου: της πρώτης ύλης αυτής της νέας βιομηχανικής επανάστασης. Αν και το ποσοστό των δεδομένων που χρησιμοποιεί ο Όμιλος αυξήθηκε από 5% σε 10% μεταξύ 2019 και 2023, ο στόχος είναι να φτάσει το 70% μέχρι το 2026.

“ Προσεγγίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου σε δύο επίπεδα, πρώτον με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις δραστηριότητές μας και δεύτερον, με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεργασίας ”

Vincent Dessale

Επιχειρησιακός Διευθυντής της Nexans

Αυτή η προσέγγιση συνδέει τα εργαλεία παραγωγής με τη χρήση πόρων IoT και AI, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους εργαζόμενους να ανακτήσουν τον έλεγχο μέσω πινάκων ελέγχων, δεικτών υποστήριξης αποφάσεων και παρακολούθησης της ποιότητας και της ασφάλειας. Υποστηρίζει επίσης, τις προσπάθειες για τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης και του χρόνου διάθεσης στην αγορά. 

Θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε τους ελληνικούς υπότιτλους στο βίντεο, από τις ρυθμίσεις

Reasons for a revolution: what actually changes in the field

Λόγοι για μια επανάσταση: τι αλλάζει πραγματικά στον τομέα

Πρώτον, θα δούμε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε καθημερινά. Επειδή ο μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αν και τα συνδεδεμένα μηχανήματα, τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη γίνονται όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο στα εργοστάσια, μαζί με τα αυτοκινούμενα περονοφόρα οχήματα που κινούνται στους διαδρόμους των κέντρων εφοδιαστικής αλυσίδας, μέρα και νύχτα. Ωστόσο, οι πιο θεαματικές αλλαγές αφορούν τους εργαζόμενους, με εργαστήρια γεμάτα οθόνες, τάμπλετ και συνδεδεμένα γυαλιά.

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα, δεδομένου ότι η επιτυχία του μετασχηματισμού θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά οι άνθρωποι είναι σε θέση να εργάζονται παράλληλα με τις μηχανές. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του Industry 5.0, όπως αποκαλείται μερικές φορές. Ο στόχος είναι να επεκταθεί και να ενισχυθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός με την υποστήριξη της καλύτερης συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η δημιουργικότητα και η ευημερία δεν θα παραλειφθούν. 

Τα παραπάνω λαμβάνονται εξ’ αρχής υπόψη στο πλάνο της Nexans:

  • Οι πίνακες ελέγχου σε πραγματικό χρόνο παρακολουθούν την ομαλή λειτουργία των γραμμών παραγωγής, επί του παρόντος σε κάθε εργοστάσιο και σύντομα σε ολόκληρη την παγκόσμια βιομηχανική βάση του Ομίλου. Η εποπτεία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ενισχύει τις βιομηχανικές επιδόσεις και τον ποιοτικό έλεγχο, ενώ παράλληλα ελαττώνει την κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών και ως εκ τούτου, μειώνει το ενεργειακό κόστος κατά 15%.
Tobias Karlsson
“ Μπορούμε πλέον να εντοπίζουμε πολλά σφάλματα πριν σημειωθούν. Είναι σαν να μπορείς να δεις το μέλλον με όλα τα δεδομένα που συλλέγονται. ”
Tobias Karlsson
εργαζόμενος στην προληπτική συντήρηση (Grimsås, Σουηδία)
  • Ένα εταιρικό κοινωνικό δίκτυο παρέχει στους χειριστές πρόσβαση σε ενότητες βίντεο και σεμινάρια, καθώς και σε ένα φόρουμ συνομιλίας. Το φόρουμ είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τη συζήτηση βέλτιστων πρακτικών και την ταχεία εξεύρεση λύσεων, καθώς οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις απευθείας στη διαδικτυακή κοινότητα. Είναι επίσης, ένας τρόπος παρακολούθησης των προηγούμενων ενεργειών, συμβάλλοντας στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χειριστών, του προσωπικού και της διοίκησης και στην ομαλή διεξαγωγή των καθημερινών λειτουργιών, ενώ παράλληλα βοηθά τους εργαζόμενους να είναι πιο ανεξάρτητοι
Mylène Iller
“ Όταν επιστρέφουμε από διακοπές, για παράδειγμα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε την ροή ειδήσεων για να μάθουμε τι συνέβη όσο λείπαμε, στη γραμμή μας και στη μονάδα γενικότερα ”
Mylène Iller
εργαζόμενη στην παραγωγή (Autun, Γαλλία)
  • Τα συνδεδεμένα γυαλιά χρησιμοποιούνται για τη μείωση του εργασιακού άγχους, δημιουργώντας μια άμεση γραμμή μεταξύ των ειδικών και των χειριστών ανά πάσα στιγμή, για τη διαχείριση ευαίσθητων φάσεων παραγωγής ή επειγόντων προβλημάτων παραγωγής, μέσω της χρήσης επαυξημένης πραγματικότητας.  

Σε αυτό το βασικό στάδιο της διαδικασίας, στόχος είναι η ψηφιοποίηση να απαλλάξει τους χειριστές από την επαναληπτική εργασία ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν σε καθήκοντα με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στην αύξηση της ελκυστικότητας της επιχείρησής μας για τη νεότερη γενιά που είναι γέννημα θρέμμα της ψηφιακής εποχής, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ευκαιρίες για να εμπλουτίσουμε τα επαγγελματικά προφίλ, να μειώσουμε τον χρόνο που δαπανάται στις μηχανές και να ενισχύσουμε τις δεξιότητες μέσω των κατάλληλων προγραμμάτων κατάρτισης.

Για να αξιοποιηθεί πλήρως η δύναμή της, αυτή η νέα προσέγγιση στη διαχείριση της παραγωγικής βάσης πρέπει να ενσωματωθεί στους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας. Προχωρώντας όλο και περισσότερο αυτή τη διαδικασία, η Nexans εξασφαλίζει ότι το σχέδιο industry 4.0 συνάδει με το μοντέλο διαχείρισης E3, υποστηρίζοντας τον μετασχηματισμό του Ομίλου στην επίτευξη των στόχων της οικονομικής απόδοσης, της περιβαλλοντικής αρετής και της δέσμευσης των εργαζομένων.

Γενική εισαγωγή του προγράμματος 

Ο Lionel Fomperie, Διευθυντής Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ομίλου Nexans και ο Thomas Wagner, Διευθυντής Απόδοσης Nexans IS, δίνουν μια γενική επισκόπηση του προγράμματος και εξηγούν πώς οι Επιχειρήσεις συνεργάζονται με το IT/OT για τη δημιουργία πλατφορμών IT/OT και Κυβερνοασφάλειας.

Θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε τους ελληνικούς υπότιτλους στο βίντεο, από τις ρυθμίσεις

Εστίαση σε 3 περιπτώσεις χρήσης

Ο Lionel Fomperie, Διευθυντής Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ομίλου, ο Chao Li, Μηχανικός Ψηφιακής Ανάπτυξης και ο Olivier Ameline, Διευθυντής της Nexans Excellence Way, μας οδηγούν σε τρεις περιπτώσεις χρήσης: MES Performance (Manufacturing Execution System) και SQDCE Digital board: S για την ασφάλεια, Q για την ποιότητα, D για την καθυστέρηση, C για το κόστος και E για το περιβάλλον.

Εστίαση σε 3 περιπτώσεις χρήσης

Ο Lionel Fomperie, Διευθυντής Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ομίλου, ο Chao Li, Μηχανικός Ψηφιακής Ανάπτυξης και ο Olivier Ameline, Διευθυντής της Nexans Excellence Way, μας οδηγούν σε τρεις περιπτώσεις χρήσης: MES Performance (Manufacturing Execution System) και SQDCE Digital board: S για την ασφάλεια, Q για την ποιότητα, D για την καθυστέρηση, C για το κόστος και E για το περιβάλλον.

Θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε τους ελληνικούς υπότιτλους στο βίντεο, από τις ρυθμίσεις

Κινητικότητα του χειριστή

Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού υποστηρίζει τους χειριστές μας και διευκολύνει τη ζωή τους, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και υποστηρίζοντας την εξ αποστάσεως παραγωγή.

Ανακαλύψτε με τον Chao Li, Μηχανικό Ψηφιακής Ανάπτυξης, και την Mylène Iller, Χειριστή Παραγωγής στο Autun (Γαλλία), πώς διευκολύνεται η ζωή των χειριστών.

Θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε τους ελληνικούς υπότιτλους στο βίντεο, από τις ρυθμίσεις

Προβλεπτική συντήρηση

Ανακαλύψτε με τον Chao Li, Μηχανικό Ψηφιακής Ανάπτυξης, και τον Tobias Karlsson, Χειριστή Προβλεπτικής Συντήρησης στο Grimsås, πώς η προγνωστική συντήρηση έχει τεθεί σε εφαρμογή στο σουηδικό μας εργοστάσιο. Ο στόχος είναι η παρακολούθηση των κύριων δεικτών παραγωγής, όπως η θερμοκρασία, η πίεση, η έλξη, ώστε να ανιχνεύεται η εξέλιξη στις τάσεις αυτών των παραμέτρων.

Προβλεπτική συντήρηση

Ανακαλύψτε με τον Chao Li, Μηχανικό Ψηφιακής Ανάπτυξης, και τον Tobias Karlsson, Χειριστή Προβλεπτικής Συντήρησης στο Grimsås, πώς η προγνωστική συντήρηση έχει τεθεί σε εφαρμογή στο σουηδικό μας εργοστάσιο. Ο στόχος είναι η παρακολούθηση των κύριων δεικτών παραγωγής, όπως η θερμοκρασία, η πίεση, η έλξη, ώστε να ανιχνεύεται η εξέλιξη στις τάσεις αυτών των παραμέτρων.

Θυμηθείτε να ενεργοποιήσετε τους ελληνικούς υπότιτλους στο βίντεο, από τις ρυθμίσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

Θέματα για τα οποία θέλετε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες:

Απαιτούμενα πεδία*

Ελέγξτε την καταχώρισή σας και δοκιμάστε ξανά.

Μια διεύθυνση email πρέπει να περιέχει ένα @

Προστασία προσωπικών δεδομένων

Έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ή / και στη χρήση τους για άμεσο μάρκετινγκ ή εμπορικούς σκοπούς

Ευχαριστούμε!

Ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε μαζί μας. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα.

Σφάλμα

Παρουσιάστηκε σφάλμα. Παρακαλούμε προσπαθήστε ξανά.

Κλείσιμο